Schapen onder wolven

Mat.10:16

Zie, Ik zend u als schapen te midden van de wolven; wees dus bedachtzaam als de slangen en oprecht als de duiven.

Het is belangrijk om op te letten wanneer Jezus iets zegt in de Bijbel, en in dit Schriftgedeelte heeft Hij het over een aantal dieren. Als wij geloven dat Hij alles heeft gemaakt, dan is het belangrijk om de kenmerken van deze dieren te bestuderen. De reden hiervan is omdat hij hun natuur en gedrag kent.

Jezus gaf aan dat we moeten zijn als schapen onder wolven. De reden waarom Jezus dit zei is omdat, wanneer wij mensen willen bereiken wij ons zullen voelen als schapen onder wolven. Een schaap zal angstig zijn wanneer deze een wolf ziet. Schapen zijn niet blij wanneer ze een wolf zien. Wij zijn meestal niet blij wanneer wij een onbekende zien die wij willen bereiken voor God. Het eerste wat zal gebeuren is dat wij angst ervaren, omdat wij niet weten hoe deze persoon zal reageren op onze benadering. Jezus wist dat het een beetje beangstigend zou zijn en dat wij zouden denken dat het iets is wat wij niet aankunnen. 

De sleutel voor ons is om ons op te stellen als schapen. Schapen  zien er altijd onschuldig en ongevaarlijk uit. Met andere woorden komen ze niet als een bedreiging over wanneer ze onbekenden aanspreken. Wees gewoon normaal en vriendelijk zoals je dat altijd bent met mensen die je kent. Wanneer je een keer tijd hebt ga dan naar een kinderboerderij of een boerderij in de buurt en kijk even hoe schapen zijn. Wij kunnen veel leren van hoe schapen zich gedragen. Wat je ook zal merken is dat het onmogelijk lijkt om bepaalde mensen te bereiken. Net zoals het onmogelijk zal lijken voor een schaap om een wolf aan te vallen. Kan je, je voorstellen wat een kudde schapen zal doen wanneer ze een wolf zien? Wie denk je dat er bang zal zijn? De kudde schapen of de wolf?

Zo zal het ook lijken wanneer je mensen wil bereiken,  jij zal er als de zwakke uit zien. Jezus zegt dat het alleen zal lijken alsof jij de zwakke bent, en dat is precies waar je ze hebben wilt. Denk aan alles wat Jezus mee maakte toen hij op aarde was, mensen dachten ook dat hij zwak was totdat het resultaat geleverd werd. 

Een ander ding wat je nooit een schaap zal zien doen is, een wolf beledigen of uitdagen. Hoe vaak horen wij niet verhalen van mensen die beledigd zijn door gelovigen, waardoor ze nu verder weg van God zijn dan voorheen. Het is niet aan ons om mensen te wijzen op hun zonde, maar de Heilige Geest zal dit zelf doen. Schapen beledigen wolven nooit. Meestal weten mensen wat ze niet doen en hebben ons niet nodig om erop gewezen te worden. Daarnaast weten wij niet wat onbekenden in hun privé leven doen. Je kan geen relatie opbouwen met iemand van vrede door hen te wijzen op hun zonde. Bekenden weten vaak zelf onze zonden te kunnen benoemen die wij deden voor wij tot geloof kwamen. Dus mensen bedreigen met zonde en hel is niet de manier hoe je ze kan laten kennis maken met onze liefdevolle God.

Spreuken 18:19

Het is gemakkelijker om een stad te veroveren,

dan om het weer goed te maken met iemand die je hebt gekwetst (beledigd).

Een ruzie is een sterkere blokkade dan de grendels op de deuren van een burcht.

Jezus geeft aan dat wij mensen moeten lief hebben en niet moeten beledigen als wij ze willen bereiken. Wees als een schaap en geen bedreiging zegt Jezus. Als laatste is het belangrijk dat we uitnodigend moeten zijn. Want wanneer een wolf een kudde schapen ziet, denkt hij gelijk aan eten. Dit houd in dat wij schapen zien dat wij geen angst inboezemen. 

Vraag jezelf af of mensen zich uitgenodigd voelen door jou? Ben je gastvrij? Ben je een vriendelijk persoon om mee om te gaan? Voelen mensen zich op hun gemak bij jou? Leer jezelf te gedragen als een prooi/aas aan Gods Hengel.